Nieuwsbrief Oktober 2021

door | okt 6, 2021

Oproep aan alle buurtbewoners die bankieren bij de Rabobank: Stem op ons Project

Door het uitbrengen van uw stem op ons project ontvangen wij een bijdrage in de kosten voor de tentoonstelling ‘Kijk de Wijk’, 4, 5 en 6 februari 2022 . U kunt uw stem uitbrengen via de Rabo App of Rabo Online Bankieren van 4 t/m 25 oktober 2021. Hoe meer stemmen er op ons project uitgebracht worden, des te hoger is de bijdrage die de BuurtVereniging ontvangt.

Kijk voor meer informatie hier op de website

Villapark aan de Kook op 13 november 2021.

Dit jaar organiseren we weer een “Villapark aan de Kook”. Wegens het enorme succes in 2019 en de vele inschrijvingen in 2020 moet deze activiteit dit jaar zeker weer plaatsvinden. U heeft inmiddels een mooie flyer in de brievenbus gehad.
De formule is gelijk als de vorige editie, zo doe je dat met tradities. Je hoeft geen Chef-kok te zijn om een, vooral gezellige, maaltijd te serveren. Je kunt je nog inschrijven tot 18 oktober 2021 op website

De VerkeersCommissie in Beweging!

De VerkeersCommissie heeft de afgelopen tijd niet stil gezeten. Dus tijd om jullie weer bij te praten! Naar aanleiding van de enquête eind vorig jaar over het verkeer in de wijk hebben wij een brief aan de gemeenteraad verzonden. De belangrijkste punten hieruit zijn:

 • Het sluipverkeer in onze wijk;
 • De verkeersveiligheid rondom de schoolzone;
 • Het te hard rijden in onze wijk en meer specifiek Tongelresestraat, Parklaan, Fuutlaan en Nachtegaallaan;
 • De ‘Nieuwe Fuutlaan’;
 • De status van de huidige Fuutlaan en de trillingsoverlast;
 • De invloed op het verkeer in onze wijk van alle bouwtrajecten rondom het Stationsgebied Zuid. 

Zowel de VVD als het CDA hebben gezamenlijk hierover raadsvragen gesteld in de gemeenteraad. Lees meer

Inbreng in Verkiezingsprogramma’s.

Naast de weg via de gemeenteraad voeren wij de komende maanden actief gesprekken met de grotere politieke partijen in Eindhoven, met het doel onze wensen op te laten nemen in de verschillende verkiezingsprogramma`s. Vanuit de BuurtVereniging nemen wij naast het verkeer ook aspecten mee die bijdragen aan verbetering van onze buurt:

Verkeersmaatregelen

 • De realisatie van de ‘Nieuwe Fuutlaan’ in de periode tot 2025 en een goede aansluiting op de rondweg/ringweg;
 • Terugdringen van de verkeersonveiligheid en aanpak trillingen huidige Fuutlaan;
 • De aanpassing van de aansluiting van de Tongelresestraat op de rondweg/ringweg;
 • De verkeersluw maken van de Tongelresestraat in combinatie met een nieuwe structuur van de Kanaaldijk Zuid (volledig 2-baans en een goede aansluiting op rondweg/ringweg);

Verbeteren Sociale Cohesie en Kinderopvang

 • Een nieuwe buurtontmoetingsplek in combinatie met een BSO en andere functionaliteiten in de PICUS-Villa aan de Tongelrestraat;

Droge Voeten

 • Het terugdringen van de wateroverlast: te hoge grondwaterstand en overstromingen van de Dommel;

Bewegen

 • Verbetering van het Mignot-veld t.b.v. sport- en speelactiviteiten

Algemeen

 • In onze buurt hechten wij zeer veel waarde aan het karakter van de buurt wat zich uit in o.a. het industrieel – en cultureel erfgoed en dat mede wordt beschermd door de status: ‘Beschermd Stadsgezicht’. Dit moet zo blijven, het is dé toegevoegde waarde en uniciteit van het Villapark.

Vragen/opmerkingen/reacties

Heb je vragen, opmerkingen en/of aanvullingen laat het ons weten! Je kunt ons bereiken via bestuur@villaparkeindhoven.nl

De Tentoonstelling ‘Kijk de Wijk’ gaat er komen!

De kunstcommissie is zeer verheugd te kunnen melden dat op 4, 5 en 6 februari 2022 de tentoonstelling gaat worden georganiseerd. Deze wordt gehouden op 2 fantastische locaties in onze buurt: Het DAF-museum aan de Tongelresestraat en de ‘Toonzaal’ NRE 2 aan de Nachtegaallaan.

We roepen alle kunstenaars in onze buurt op deze data in hun agenda te zetten. Inmiddels zijn er circa 45 kunstenaars in onze buurt bij ons bekend. Wij gaan hen benaderen voor deelname. Uiteraard zijn er kunstenaars die wij nog niet kennen. Zij kunnen zich altijd opgeven bij het bestuur van de Buurtvereniging Villapark Eindhoven: bestuur@villaparkeindhoven.nl

Villapark in de Tweede Wereldoorlog.

Jan de Waal heeft een nieuw deel van zijn website gelanceerd: Villapark Eindhoven in de Tweede Wereldoorlog. In onze buurt kwam alles samen in de oorlogsjaren: Duitse bezetters, onderduikers, verzetsmensen en NSB-ers. Op de website kun je bijzondere verhalen van buurtbewoners lezen en beeldmateriaal bekijken over de periode 1940 – 1945. Vooral het verhaal van Wim van de Loo uit de Koekoeklaan, Loesje uit de Leeuweriklaan en Suusje uit de Reigerlaan zijn ontroerend. Aanvulling op deze site is overigens nog steeds van harte welkom, neem contact op per mail: jandewaal@gmail.com

Bouwplan Aldi supermarkt met appartementen tegenover de Action.

De plannen voor de locatie van de voormalige sporthal Haagdijk zijn in het stadium dat er een mooi bouwplan ligt met een meerwaarde voor de omgeving. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Eindhoven heeft inmiddels, op hoofdlijnen, ingestemd met het bouwplan en met de gepresenteerde aanpak voor het vervolg.

De BuurtVereniging is benaderd om over dit plan op een aantal aspecten mee te denken:

 1. Cultuurhistorie;
 2. Groenplan;
 3. Concepten parkeerplint;
 4. Overige topics.

Op de inloopbijeenkomst is hierover verteld. Mocht u over deze bovengenoemde aspecten ook mee willen denken, laat het ons dan weten.

Laat een reactie achter

1 Reactie

 1. Ron en Noor Spigt-van Hapert

  Leuk om al wat te lezen over de ontwikkelingen van mijn “oude wijk”, waar we over een klein jaar wederom bewoner van zijn.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >