Buurtbijeenkomst Hoogbouw NRE Woensdag 11 December

door | dec 19, 2019

Beste buurtbewoners,
Hierbij de presentatie die ik als voorzitter van ons buurtcomité ‘Hoogbouw NRE’  afgelopen 11 december gegeven heb. We waren met zo’n veertig buurtgenoten bijeen in het café van de Cyclist (voorheen de Velosoof) om de situatie te bespreken met betrekking tot de hoogbouwplannen van de gemeente.

Hieronder de presentatie: 20191211 buurtgesprek Hoogbouw NRE_V3

In een apart bestand ook de gebruikte illustraties: 20191211-presentatie Hoogbouw-NRE illastraties

Wat wordt van u verwacht? Allereerst dat u zich realiseert dat de hoogbouw-plannen van de gemeente grote consequenties gaan hebben voor het aanzicht van onze stad en dat het centrum en de wijken er direct omheen te maken krijgen met een aantal zeer beeldbepalende hoge gebouwen; met heel wat consequenties voor schaduw, wind en zeker ook extra verkeer. U kunt dit allemaal voor kennisgeving aannemen en rustig afwachten.

U kunt ook iets doen en de tijd is daarvoor rijp, want hoewel het nog jaren kan duren voordat er echt een gebouw van 160 meter verrijst aan de kop van het kanaal is het nodig om als buurt door te blijven vragen naar de motieven van de plannenmakers, de gemeente als belangrijkste. Dat zullen wij als buurt-committee zeker blijven doen, want velen met ons zijn niet overtuigd van bijvoorbeeld de manier waarop de ‘Verdichtingsvisie Hoogbouw’ een juiste vertaling is van de ‘Ambities in de Omgevingsvisie Eindhoven’. Alle kritische artikelen in ons Eindhovens Dagblad stellen veel onbeantwoorde vragen bij alle hoogbouwplannen.

Als u persoonlijk nu al iets zou willen bijdragen in de besluitvorming dan zijn er een aantal acties mogelijk:

 1. U neemt telefonisch contact op met de gemeente
  (mevrouw A. Coolen, 06-183348434)
 2. U schrijft zelf een zienswijze vóór 29 januari naar de Gemeenteraad. Digitaal via www.eindhoven.nl/zienswijze of per brief naar:
  Gemeenteraad Eindhoven
  t.a.v. hoofd van de afdeling ruimtelijke ordening
  postbus 90150
  5600 RB Eindhoven 
 3. U ondertekent een door het buurtcomité opgestelde brief, deze brief zal vóór 29 januari als zienswijze worden ingediend bij de gemeente.

Kiest u voor 1, dan is het zaak dat de gemeente u na het gesprek informeert over wat er met uw mening gedaan wordt. U kunt er dan ook voor kiezen nog zelf een brief op te stellen en/of de buurtcomité brief te ondertekenen.

Kiest u voor 2, dan kunt u uw argumentatie opbouwen op basis van argumenten zoals verderop in de mail geformuleerd.

Kiest u voor 3, dan laat u dat via dit mailadres aan ons weten en zorgen wij ervoor dat uw naam onder de brief vermeld wordt. De brief kunt u letterlijk ondertekenen op 19 januari bij de Nieuwjaarsbijeenkomst Villapark.

Bij het secretariaat van ons buurtcomité kunt u te allen tijde hulp vragen:
Jeannette Schoumacher hoogbouwnre@gmail.com (secretaris)

Mijn ervaring is dat de timing van reageren bijna nooit perfect is. Het is ook een bekende ambtelijke manoeuvre om te zeggen dat het voor sommige brieven ‘te laat’ of ‘nog te vroeg’ is. Dat werkt heel ontmoedigend, maar zo lang er geen bestemmingsplan is en geen raadsbesluit is het goed om ons als bewoners te laten horen. De gemeente kan zich per slot van rekening niet alleen richten op de eigen coalitiepartners en de projectontwikkelaars.

Zoals uitgelegd tijdens de bijeenkomt van 11 december is m.i. een zakelijke toon te verkiezen boven een aanvallende. ‘Soft on the person, hard on the issue’. Ik geloof dat de gemeente gevoeliger zal zijn voor goede vragen en kritiekpunten dan voor bedreigingen en aanvallen, hoe begrijpelijk die soms kunnen zijn.

Tenslotte is er een poster in de maak waardoor u ook kenbaar kunt maken dat bezwaar heeft tegen hoogbouw op het NRE-terrein. Als u in zo’n poster interesse heeft, kunt u dat via mail kenbaar maken.

Met vriendelijke groet,
Lucas Asselbergs – voorzitter buurtcomité Hoogbouw NRE
Nachtegaallaan 18
5611 CV Eindhoven

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >