Olliebollen voor War Child

door | jan 6, 2023

Twee maanden geleden ontstond bij mij het idee om oliebollen te gaan bakken met oudjaar en de opbrengst aan War Child te schenken. Dat komt zo; geboren als de zoon van een ambachtelijke bakker met een bloeiende zaak in Maassluis kreeg ik de liefde voor dat ambacht met de paplepel ingegoten, zo sterk dat ik aanvankelijk ook dat vak in ging, opleiding gevolgd en vijf jaar als bakker werkzaam geweest. Daarna is het helemaal anders gelopen maar dat is een ander verhaal. Elk jaar, tegen het einde ervan speelt, als een oude liefde, de drang tot bakken weer op, en dus nam ik dit initiatief. Bovendien is er helaas veel te veel werk voor Warchild in de wereld en kunnen we wellicht op deze manier iets bijdragen aan dat uiterst belangrijke werk.

Met dit idee stapte ik naar de mooie mannen en vrouwen van NulZes, min of meer buren op het NRE-terrein en legde hun mijn plannen voor. Niets dan enthousiasme, geen enkele bedenking ontmoette ik daar, volledige medewerking en meer dan dat. Twee dagen voor de dag suprême kreeg ik de sleutel in mijn hand gedrukt door Dirk Smit in volledig vertrouwen. “Kijk maar wat je kan gebruiken aan potten, pannen, tafels en stoelen”. Onder het afdakje zou ik gaan bakken en de voorbereidingen deden we in de keuken annex bar. Mijn vriend, Maarten Poldervaart, met wie ik al vijftig jaar bevriend ben reisde belangeloos van Puttershoek naar Eindhoven af om het beslag te maken, mijn dochter Sanne regelde de bestellingen en de uitgifte samen met haar zoon, mijn kleinzoon Lucas. Geert Bergman was altijd aanwezig als er iets mis dreigde te gaan, alsof hij het rook, en verleende dan de broodnoodzakelijke ondersteuning. En nog meer op de achtergrond maar ook zeer ondersteunend scharrelde Philippe Rol van NulZes de hele dag helpend rond.

Op een steenworp afstand maakten Steije van Dam en Piet Bergman een livestream programma, de hele dag door te volgen op YouTube, met vooral hardcore slap geouwehoer, totale ontregeling a la Barend Servet, en al dan niet livemuziek. Deze mannen brachten op geheel unieke wijze ook onze oliebollen aan de man en zorgden voor zeker een kwart van de omzet van deze dag. Hilarische momenten werden afgewisseld met ontroerende optredens. De zakelijke, financiële kant van dit verhaal werd verzorgd door Renee Scheepers, betrouwbaar baken in de zee van oliebollenlol.

De opbrengst; we bakten 1000 oliebollen en 250 appelbeignets en kunnen na aftrek van de kosten van olie en grondstoffen € 835,- overmaken aan War Child. De geest van het NRE-terrein van vanzelfsprekend vertrouwen en spontane inzet en enthousiasme maakten van deze dag een dag om niet gemakkelijk te vergeten en een mooie bijdrage aan War Child.

Chris van Lenteren

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >