By NRE

door | jul 16, 2021

Het plan van collectief ‘Made by NRE’ en Houben/Van Mierlo is door gemeente Eindhoven geselecteerd als winnaar voor de herontwikkeling van de laatste vier kavels op het NRE-terrein in Eindhoven. Het project vormt de sluitsteen van de ontwikkeling van een ommuurd stukje bedrijventerrein, gelegen aan de rand van het centrum, naar een open en zeer levendig stukje stad.

‘Made by NRE’ is een collectief van bewoners, ontwerpers en makers. Een mix van ambitieuze partijen onder wie topontwerpers, onderzoekers, ambachtslui, multimediaspecialisten, typografen, docenten, bakkers en monteurs. Partijen die deels al op het NRE-terrein werkzaam zijn; die op het NRE-terrein hun thuis willen maken, en die echt ‘samen stad willen maken’.

In een ensemble van vier onderscheidende gebouwen worden behalve woningen een scala aan bedrijfsruimtes gerealiseerd: ambachtelijke en creatieve werkplekken, een expositieruimte, een klein hotel en parkeervoorzieningen.

In het ‘parkeergebouw’ worden parkeervoorziening gerealiseerd voor de gebruikers en bezoekers van omliggende woningen, kantoren en bedrijven. Op het dak bevindt zich een aantal bedrijfsruimtes en een semiopenbare stadstuin. De beschreven gebouwen hebben elk een eigen identiteit, maar vormen tegelijk een vanzelfsprekend stedenbouwkundig en architectonisch ensemble. Een stedenbouw en architectuur die zich vanzelfsprekend ontwikkelt uit het programma, locatie, technieken en het DNA van de plek. Een vormentaal die niet koketteert met een industriële look, maar intrinsiek is en vanzelfsprekend uit het proces naar voren komt.

In een kloek ‘werkgebouw’ bevindt zich een kleine garage waar oldtimers worden gerestaureerd of een tweede leven krijgen als elektrische auto. Daarnaast een horecazaak, drie ontwerpstudio’s waaronder HeyHeyDeHaas en een hotel met tien kamers. Bezoekers van het gebied zijn welkom te overnachten in het bovengelegen boetiekhotel, ingericht door hun favoriete ontwerper.

“The Bodybuilding” We leven in digitale en virtuele tijden, maar de Eindhovense ontwerpers Bart Hess, Rombout Frieling en Harm Rensink geloven dat we meer gebruik zouden moeten maken van de enorme potentie van het menselijk lichaam. Al jaren werken ze aan projecten rond dit thema, in uiteenlopende disciplines: van film tot producten en van tentoonstellingen tot gebouwen.  Drie jaar geleden begonnen ze te dromen over een manier om tot meer kruisbestuiving te komen. Sindsdien hebben ze een bijzonder gebouw ontwikkeld om hun studio’s onder één dak te brengen: The Body Building. “The Body Building” wordt gekenmerkt door een bijzondere, tactiele ‘huid’ en een glazen orangerie/galerie aan het Gashouderplein. Het werk van de groep experimentele ontwerpers die hier zetelt draait om ‘lichamelijke projecten’ en trekt veel (internationale) klandizie en toeschouwers aan.

Het ‘ambachtsdorp’ is een carré-vormig gebouw met werkplaatsen en designstudio’s aan de straat. Daarboven een ring van stadswoningen met royale dakterrassen, georganiseerd rondom een collectieve binnentuin.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >