Villapark in de Tweede wereldoorlog – Oproep

door | mei 31, 2021

Oud-wijkbewoner Jan de Waal is bezig met een speciaal project over de oorlogsperiode 1940 -1944 in het Villapark en zoekt bijdragen in de vorm van verhalen en foto’s.

Jan de Waal heeft een prachtige historische website Eindhovenfotos met speciale aandacht voor ons Villapark Eindhoven https://www.eindhovenfotos.nl/2/villapark.html
Jan is nu bezig met een speciaal project over de oorlogsperiode 1940 -1944 in het Villapark. Hoe was het leven in die periode? Villa’s op de Parklaan zijn door de Duitse bezetters ingenomen. Nutsschool Reigerlaan werd geconfisqueerd door Duitse soldaten, de schoolkinderen moesten vier jaar noodgedwongen ondergebracht in de wijk. Verzetsmensen en NSB-ers wonen in dezelfde straat. Voordat Pulles een NSB burgemeester werd, waren al diverse keren zijn ruiten ingegooid, lezen we in een politierapport. Sommige wijkbewoners uit de Parklaan, Leeuweriklaan en Pluvierlaan zijn omgekomen tijdens bombardementen. Andere hadden geluk dat de bom achter in de tuin terecht kwam, zoals in de Sperwerlaan.

De bedoeling is om rond 18 september 2021 een verhaal over de wijk te hebben.
Naast de feiten ‘in welke woning gebeurde wat’ wil Jan ook een aantal verhalen opnemen. Foto’s van die periode zijn ook welkom. Er is al een (niet volledig) overzicht waar de verzetsmensen woonden en waar piloten of Joodse mensen waren ondergedoken.

Bij deze de Oproep! Heeft u persoonlijke verhalen, foto’s of andere documenten die een plek verdienen op dit digitale document neem dan contact op via e-mail: jandewaal@gmail.com

links: Struikelsteen ter hoogte van Fuutlaan 37, rechts Huize de Laak na het bombardement in 1944.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >