Zienswijze Omgevingsvisie (Verdichtingsvisie)

door | mei 10, 2020

Aan het begin van de Coronacrisis vond nog net de expertmeeting plaats (d.d. 9 maart j.l.) waarover ik eerdere heb bericht. Daarna belandden wij met z’n allen thuis, voornamelijk achter de laptop, terwijl de gemeentelijke molens gewoon door draaien.

Inmiddels is er een reactie binnen op de zienswijze omgevingsvisie van het comité NRE Hoogbouw, door 185 bewoners van Villapark en omgeving ondertekend. Een geweldig signaal dat een groot aantal buurtbewoners zich over met name de hoogbouwontwikkeling ernstig zorgen maakt. In de reactie lezen we hoe de Gemeente op onze argumenten reageert. Twee argumenten (1 en 5) worden niet inhoudelijk behandeld omdat die betrekking hebben op de (nog nader uit te werken) verdichtingsvisie en niet zo zeer de omgevingsvisie.

De gemeentelijke reacties op de argumenten lezend valt op dat met alles wat wij aanvoeren al rekening is gehouden of nog gaat worden. Dat voelt als een dooddoener, maar geeft ook wel aan dat het om terechte zorgen gaat. De Gemeente geeft ons op geen enkel punt volkomen gelijk, maar weerlegt ook amper iets. Dat betekent mijns inziens dat we moeten doorgaan met kritische bevraging zo lang de plannen nog niet vast staan.

Het is aan de Gemeente om waar te maken wat ze beloven, denk aan verbetering openbaar vervoer, aanleg groenvoorzieningen. Het is en blijft een kwestie van lange adem. Daarbij komt nu dat vanwege de Coronacrisis de Gemeente de komende jaren vermoedelijk aanzienlijk zal moeten bezuinigen en het ongetwijfeld moeilijker zal worden zo massaal in deze ambitieuze bouwplannen te investeren. De Gemeente kiest er logischerwijze voor om de oordeelsvorming zo veel mogelijk door te zetten, maar het zou mij niet verbazen als de feitelijke uitvoering met enige Jaren zal moeten worden opgeschort.

Lees ook de verslagen op https://www.eindhoven.nl/bestuur-en-beleid/omgevingsvisie

Lees in ieder geval een stuk van Bas van Stokkom, die al enige artikelen over Hoogbouw op zijn naam heeft staan in ED en in dit betoog de Gemeente (met name de PvdA fractie) op andere gedachten wil brengen. pvda Discussie omgevingsvisie woonbeleid 6 mei 2020 DEF

Wat nu verder?
Iedereen die een zienswijze indiende kreeg de mogelijkheid in te spreken (21 april jl); Vanwege de huidige situatie online. Ik heb dit in elk geval als voorzitter van comité NRE Hoogbouw gedaan, waarbij ik de argumenten inzake de verdichtingsvisie opnieuw onder de aandacht heb gebracht.

Iedereen kan nog steeds laten zien dat hij/zij zich zorgen maakt over hoogbouw door de poster op te plakken (posters zijn nog steeds gratis verkrijgbaar, stuur even een mail met het adres, dan ontvangt u de poster). Ondertussen is er ook  een lobby opgestaan die juist voor hoogbouw is. Maar deze ingrepen die de uitstraling van de stad zo drastisch zullen gaan bepalen mogen niet alleen bij een klein machtig team komen te liggen. Wat er met onze stad gebeurt is een zaak van alle Eindhovenaren. Wij hebben niet de politieke en zakelijke connecties zoals de gemeente die wel heeft, maar wij zijn met velen. Als er iets is wat gevoelig ligt is het wel verlies van aanhang door impopulaire plannen.

Tot de volgende update. Hartelijke groet en blijf gezond.
Lucas Asselbergs, Voorzitter Comité NRE Hoogbouw

Laat een reactie achter

1 Reactie

  1. Willum Cornelissen

    De raad heeft op 16 juni de omgevingsvisie gewijzigd vastgesteld. In het Raadsbesluit gewijzigde vaststelling omgevingsvisie staan de wijzigingen die in de omgevingsvisie en in het procesverslag zijn opgenomen naar aanleiding van de binnengekomen zienswijzen.
    https://www.eindhoven.nl/bestuur-en-beleid/omgevingsvisie
    en scroll door naar Raadsbesluit gewijzigde vaststelling omgevingsvisie (192.14 KB)

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >