Flip Stroom (12) uit ons villapark wint filmprijs met Beatles-clipje

door | nov 15, 2019

De twaalfjarige Flip Stroom uit Eindhoven (Kwartelstraat) heeft op het Cinekid filmfestival in Amsterdam hoge ogen gegooid met zijn zelfgemaakte stopmotion filmpje ‘Hello Beatles’. Stroom won in de Short by Kids-competitie de prijs voor ‘beste korte film’.

De videoclip gaat over Flips favoriete band. Drie dagen lang is hij druk doende geweest met het maken van vier Beatles-poppen waarna de Eindhovense scholier uit groep 7B van het Novalis College ook nog eens drie dagen lang bezig was met filmen. Een hele klus: een stopmotion film is een animatiefilmpje waarbij honderden ‘foto’s’ aan elkaar worden gemonteerd.

‘Beste muziek ooit’

In de clip zijn de Beatles-poppen te zien terwijl zij Back in the USSR spelen, één van Flips lievelingsnummers. ‘Ik ben best fan van die band. Mijn oudere broer luistert bijvoorbeeld heel veel naar rap, die is The Beatles eigenlijk al een soort vergeten. Maar ik denk dat als je er echt naar luistert, dat je dan nog steeds hoort dat het de beste muziek ooit is’, vertelde hij na de prijsuitreiking.

 

Flip Stroom maakte het filmpje eigenlijk voor zichzelf, maar tijdens het Cinekid Filmfestíval keek ineens een volle Westergasfabriek mee hoe zijn sprekend lijkend Beatles-poppen het nummer Backín the USSR spelen. ,,Het was erg cool om mijn filmpje op het grote scherm te zien.” Tot het moment dat de jury zijn naam omriep als winnaar, had hij hier geen seconde op gerekend.
,,Mijn filmpje had eigenlijk niet het juiste thema, dus was ik ook niet echt zenuwachtig.”

Op de laatstè dag van de inschrijf­ termijn besloot Flip toch zijn filmpje  in te sturen. Dit deed hij op aanraden van Paul Mathot van Pedri Anima­tion, een Nederlandse grootheid in de animatiewereld. De leerling van het Novalis College sprak Mathot on­langs voor een schoolopdracht waar­  voor hij iemand interviewde over diens beroep. Toen Flip vertelde dat hij zelf ook stop-motionfilms maakt, wees de filmmaker hem op het film­ festival voor kinderen tot veertien jaar. Ook kreeg hij enkele handige tips, zoals aluminiumdraad gebrui­ken zodat je een pop in de juiste stand kunt zetten.
Tijdens het maken van de videoclip combineerde hij zijn drie grote lief­ des: kleien, filmen en The Beatles, zijn lievelingsband. “Dat heb ik van mijn vader, bij ons thuis staat hun muziek altijd op.” Hij begon met het tot in detail namaken van de bandle­ den. Ook de kleding, gebaseerd op wat de bandleden droegen tijdens optredens, en hun instrumenten maakte hij zelf. 

Na drie dagen knutselen wachtten nog net zoveel dagen filmen voor hij voldoende beelden had voor een volledige videoclip. Er zijn zo’n z5 beelden per seconde nodig om een vloeiende beweging te krijgen. Voor het drie minuten durende nummer betekende dit duizenden losse beelden schieten en aan elkaar monteren, en na ieder beeld alles minimaal verschuiven. Milimeterwerk.
,,Dat was soms moeiliik. Als er een poppetje omviel, moet een hele serie opnieuw.”
De Eindhovenaar herinnert zich nog hoe hij, amper vijfjaar oud, zijn eerste stop-motionÍilmpje zag, gemaakt door zijn broer Leo en met hun Lego in de hooftlrol. Flip was meteen gefascineerd.

,,Omdat ik niks had zien bewegen, snapte ik niet hoe het kon. Dat vind ik het mooiste aan stop-motion. Het moment dat je alle beelden hebt geschoten en het ineens tot leven komt.”
De jury had veel lofvoor de ‘prachtige animatie en mooie gedetailleerde poppen’ en gaf de jonge filmmaker de tip hiermee verder te gaan. Zelf weet hij nog niet wat zijn volgende project wordt. Hij laat het telefoonhoesie in Beatles-thema zien dat hij gisteren van gekleurde klei maakte. Spontaan, zoals het volgens zijn moeder eigenlijk altijd gaat. ,,Ideeën komen bij Flip opeens opborrelen.” ed.nl/video

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >