de Verdichtingsvisie Binnenstad: en wat doen wij daarmee?

door | nov 12, 2019

Beste Villaparkbewoners,
Zoals bekend zijn er vanuit onze gemeente vergevorderde plannen om hoogbouw te plaatsen waaronder op het NRE terrein in het kader van de zogeheten ‘verdichtingsvisie binnenstad’: Hoe ziet de Eindhovense binnenstad in de toekomst eruit? Eindhoven is aan het veranderen van een moderne, ambitieuze provinciestad naar een internationale, toonaangevende stad. Onze stad groeit meer en meer uit als het hart van Brainport Eindhoven, met een belangrijk rol voor de binnenstad. Hoogbouw is van belang om te kunnen groeien. Het biedt meer ruimte voor extra woningen, zorgt voor meer reuring en meer kwaliteit. Meer kwaliteit bereiken we door levendige en aantrekkelijke ‘plinten’ (begane grond van gebouwen), groene (binnen)plaatsen, uitstekende architectuur en aandacht voor duurzaamheid.
zie verder: https://www.eindhoven.nl/projecten/overige-projecten/verdichtingsvisie-binnenstad

Op maandag 11 november heeft een aantal buurtbewoners in kleine kring (naar aanleiding van de eerdere buurtbijeenkomst in De Ronde op 31 oktober j.l.) mogelijkheden en routes naar bevredigende oplossingen besproken. Niet geheel toevallig op de 11e van 11e, want gaat het hier nu om een briljant plan of is de waanzin aan de macht? Onze conclusie was vooral: zorg dat je goed geïnformeerd bent en weet waar je terecht kan met vragen en een eventuele klacht. Wij als buurtcomité ‘hoezo hoogbouw?’ zijn een aanspreekpunt. Wij hebben, zoals ongetwijfeld velen in de buurt, ons de afgelopen weken verdiept in de plannen.

Op 20 november is er in Igluu (Lichttoren 32, boven Usine) een voorlichtingsbijeenkomst over de zgn. ‘omgevingsvisie EindhovenDe visie geeft antwoord op de vragen: Welke stad willen we zijn? Welke stad zijn we op dit moment? Waar moeten we aan werken? En: Hoe gaan we samen werken aan die opgaven? Deze ‘omgevingsvisie Eindhoven‘, tot stand gekomen in diverse werksessies en via het digipanel hebben met ons meegedacht: inwoners, ondernemers, belangenorganisaties, GGD, Veiligheidsregio, Omgevingsdienst, woningcorporaties, projectontwikkelaars, investeerders en andere overheden (buurgemeentes, provincie, rijk)
Zie verder op https://www.eindhoven.nl/bestuur-en-beleid/omgevingsvisie
Of download dit pdf-bestand: Digipanel- Omgevingsvisie by BiO-c

Deze visie zou ten grondslag moeten liggen aan de eerder genoemde ‘verdichtingsvisie binnenstad‘. Als we beide visies bestuderen lijkt de samenhang echter niet erg duidelijk.
Beide visies zijn voor onze wijk zeer belangrijk, zeker als we zien hoe in de ‘verdichtingsvisie binnenstad‘ grootste plannen (XXL) gepresenteerd worden voor de toekomst van het NRE-terrein, de Picuskade en de hele kanaalzone…

Voor de bijeenkomst over de zgn. ‘omgevingsvisie Eindhoven‘ in Igluu (Lichttoren 32, boven Usine) kun je je opgeven (vóór 16 november): een sessie om 19.00 uur en een om 20.30. We raden jullie zeer aan daarheen te gaan om je een beeld te kunnen vormen van de plannen en de ingrijpende gevolgen voor de wijk. Mocht je niet kunnen, dan horen we graag waarover je geïnformeerd wil worden. We hebben een e-mail account aangemaakt voor reacties en vragen: hoogbouwnre@gmail.com.

Wij bereiken via deze website van ons villapark veel mensen, maar lang niet iedereen. Geef het door en vraag aan je omgeving of ze zich ook willen aansluiten bij de buurtvereniging.

Wanneer er meer duidelijkheid is over de marsroute gaan we een grote Villapark-Hoogbouw avond organiseren, waarvoor we de hele buurt van harte willen uitnodigen. We vinden het -of je nu voor of tegen hoogbouw in het Villapark bent- enorm belangrijk dat je goed geïnformeerd bent, dat je gehoord wordt en tot een goed oordeel komt. De tijd van afwachten is voorbij. Er komt een mammoettanker vol ambitieuze hoogbouwplannen op ons af, gestaag, maar dit is het moment om je invloed aan te wenden op de koers.

We zien jullie heel graag terug op 20 november in Igluu.
Met vriendelijke groet,
Lucas Asselbergs Voorzitter comité Villapark-hoogbouw
Nachtegaallaan 18
5611 CV Eindhoven
0622804578

[avatar user=”Lucas Asselbergs” size=”thumbnail” align=”right” /]

Comité Villapark-hoogbouw bestaat uit Marcel Groenen, Ingrid van Osch, Peter Struik, Willum Cornelissen, Jeanette Schoumacher

Laat een reactie achter

1 Reactie

 1. Redaktie Villapark

  Uitnodiging
  De Henri van Abbestichting en Trefpunt Groen Eindhoven nodigen u graag uit bij Woonbedrijf voor een natuurfilosofische avond over de grootstedelijke ontwikkelingen die Eindhoven te wachten staan.

  Eindhoven staat aan de vooravond van de schaalsprong om het groeiend aantal inwoners en bedrijven te huisvesten. Wat ons betreft begint een duurzame verstedelijking van ons Eindhoven met de vraag: Wie denken wij dat wij zijn op deze aarde? We hebben ecoloog en filosoof Matthijs Schouten uitgenodigd voor een lezing om samen met ons deze vraag te beantwoorden.

  Programma 27 november
  19:00 uur – Inloop met koffie en thee bij Woonbedrijf (Wal 2 in Eindhoven)
  19:30 uur – Opening
  19:45 uur – Lezing door Matthijs Schouten
  20.45 uur – Vragen en discussie
  21.30 uur – Afsluitende borrel

  Deel I van de avond
  Het eerste deel van de avond helpt Matthijs Schouten ons met de vraag: ‘Van wie is de natuur nou eigenlijk?’ Voor het beantwoorden van deze vraag neemt Matthijs ons mee naar diverse culturen en godsdiensten, waarin mensen zich verschillend verhouden tot hun leefomgeving. In deze tijden, waarin natuur en milieu zo onder druk staan, is deze lezing een must voor ieder die onze aarde en ons Eindhoven een warm hart toedraagt.

  Deel II van de avond
  Het tweede deel van de avond staan we stil bij de onstuimige groei en ambitieuze plannenmakerij waar Eindhoven momenteel voor staat. De inleiding van de heer Schouten zal stof bieden hier eens fundamenteler over na te denken en te spreken met elkaar: Voor wie maken we de stad? Wat is er nodig om onze stad leefbaar en gezond te houden? Waar laten we de auto? Welke plaats krijgt groen? Hoe ziet dit groen er uit?

  Datum Woensdag 27 november 2019
  Tijd 19:30 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur)
  Locatie Woonbedrijf, Wal 2 Eindhoven
  De avond is gratis. Graag wel even aanmelden!
  Matthijs Schouten
  Matthijs Schouten is ecoloog en filosoof en als strategisch adviseur werkzaam bij Staatsbosbeheer. Hij heeft tevens een aanstelling als hoogleraar Natuur- en landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork (Ierland) en is buitengewoon hoogleraar Ecologie bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Matthijs heeft een grote belangstelling voor levensbeschouwelijke kwesties, en in het bijzonder voor onze perceptie van natuur. Hij publiceerde hierover onder meer het boek Spiegel van de natuur: het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief.
  Aanmelden 27 november: https://gmail.us5.list-manage.com/subscribe?u=fb4331a09933c26ec2dd43b95&id=a25493a145
  Joop van Hout, Stichting Groen (info@trefpuntgroeneindhoven.nl)

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >