Verdichtingsvisie Binnenstad: Superhoogbouw op NRE-terrein e.o.

door | nov 1, 2019

Om onze verwondering over de giga-hoogbouwplannen op het NRE-terrein met elkaar te delen, is er donderdag 31 oktober een ‘meet-up’ geweest in Gemeenschapshuis De Ronde Tongelresestraat 146. Op donderdag 31 oktober was de zaal om 19.30 uur vol, circa 40 mensen spraken met elkaar over de vraag wat wij in onze buurt vinden van de hoogbouwplannen op het NRE-terrein en omgeving.
Peter Struik (Lakerstraat 46  e-mail: beternre2.0@gmail.com
http://beternre.blogspot.com/2019/10/superhoogbouw-in-tongelre-en-wijk.html) bracht ons nog eens de ervaringen rondom eerdere plannen met dit gebied in herinnering. Ook hoe wij, als buurt in de jaren 2007 – 2017 behoorlijk gefrustreerd werden in onze aanvankelijk enthousiaste participatie bij deze gebiedsontwikkeling.
Veel vragen gingen over waarom de gemeente al deze hoogbouw eigenlijk wil, of hoogbouw (met name de geplande torens in ‘ons’ gebied) niet meer kapot maakt dan nodig is en of ‘wij’ überhaupt nog iets in te brengen hebben…Verdichtings-Visie 'Binnenstad' Hoogbouw in de buurt

Als we de informatie van de gemeente goed begrepen hebben is de ‘Verdichtingsvisie Binnenstad’ inmiddels uitgebreid publiekelijk besproken via een bijeenkomst van Arcitectuur-Centrum Eindhoven, een speciaal stadsgesprek op 9 oktober in de Lichttoren, commentaar van de commissie Ruimte en Kwaliteit en enquètes via de gemeentelijke website. (zie ook: https://www.eindhoven.nl/projecten/overige-projecten/verdichtingsvisie-binnenstad?suggestie=Verdichtingsvisie%20binnenstad)
Het plan is om de ‘Visie’ begin december in de gemeenteraad te accorderen…

In onze eigen bijeenkomst was er overigens niemand die veel enthousiasme kon opbrengen voor de plannen. Eigenlijk heerste er vooral ongerustheid en de vraag of wij ons niet zouden moeten organiseren om een vinger in de pap te krijgen. Niet nogmaals willen wij als direkt berokken buurtgenoten buiten spel gezet worden. Commentaar en/of bezwaar leveren tegen de tijd dat de plannen concreet worden lijkt ons allemaal niet productief en eigenlijk ook niet meer van deze tijd: burgerparticipatie wordt toch gezien als een noodzakelijke inbreng voor alle plannen in de publieke ruimte!

Overigens bleef de intrigerende vraag alsmaar terugkomen hoe de plannen rond (de kop van) het kanaal en op het NRE-terrein in deze ‘Verdichtings-Visie Binnenstad’ terecht zijn gekomen: sinds wanneer hoort dit gebied (onze buurt) bij de Binnenstad?

Het plan werd gesmeed om met de aanwezigen en iedereen die zich in deze kwestie als geïnteresseerd heeft aangemeld of alsnog gaat aanmelden een ‘burger collectief’ te vormen om met de gemeente (raad en b&w) onze participatie te garanderen. Onze buurtvereniging heeft zich al bereid verklaard om zo’n ‘collectief’ of werkgroep te faciliteren. Meldt u aan voor de mailing-lijst van dit collectief, via een berichtje aan de redaktie van deze webplek redaktie@villaparkeindhoven.nl

Wordt vervolgd

Laat een reactie achter

2 Reacties

  1. willum cornelissen

    Marjon, misschien zijn de geplande torens van ruim 100, resp. meer dan 150 mH, een enorme aanval op de ’top’-kwaliteit van het NRE-terrein…

    Antwoord
  2. Marjon Vreeswijk

    Hoezo ben je zo verwonderd over de plannen Peter? We wonen wel in de stad. Ik vind een stoere skyline ook wel passen bij Eindhoven. Maar goed, ieder zijn mening. Ik zou het wel op prijs stellen als er niet weer gesuggereerd wordt dat ‘iedereen uit de wijk’ tegen is, dit was bij het NRE terrein immers ook niet het geval, er waren beduidend meer mensen voor dan tegen de ontwikkeling van dit gebied en kijk wat een top plek dat nu is.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >