Fifth-NRE helemaal Nieuw

door | jul 19, 2019

Fifth-NRE 5 horecaconcepten onder één dak
(artikel overgenomen uit 3T-magazin Juli 2019)

Afbeelding 1 Schets van Fifth-NRE 2018

Na een intensieve verbouwing en metamorfose opende Fifth INRE op 5 juli haar deuren.
Wat volgt is een vaste invulling als eventlocatie voor feesten en partijen en een wekelijks
en maandelijks programma, waarin muziek centraal staat. Onder de naam Fifth-NRE (voormalig gebouw 5 op het NRE-terrein) heeft dit concept geleefd t/m september 2018.
Al vrij in het begin wordt er met de gemeente overeenstemming bereikt over de algehele invulling van het pand. Gezien het totale bedrag voor aankoop en verbouwing zoekt
Hein van Stiphout een partner met dezelfde visie, gevoel en passie voor muziek. In Wim Louwers, succesvol ondernemer, muzikant en sparring-partner vindt hij die. In april 2018 komt de koop tot stand. Tenslotte voegt Bart van Bavel zich toe aan het tweetal om sturing te geven aan de algehele operatie. In november begint et grote avontuur van verbouwing en bouwen.

Een stukje geschiedenis
Als projectontwikkelaar, bourgondiër en muziekliefhebber is Hein van Stiphout al jaren
op zoek naar een plek in Eindhoven waar zijn passies samenkomen. Een historische plek
in de buurt van het centrum, met een ruime geschiedenis en bekendheid voor de Eindhovenaar. Er waren namelijk maar een paar plekken die geschikt zouden zijn en de meesten waren bezet of waren al in ontwikkeling door anderen.

2010
Wanneer de Gemeente Eindhoven het terrein overneemt heeft het ruim 100 jaar (vanaf
1900) ten dienste gestaan aan het Nutsbedrijf Regio Eindhoven (NRE), eerst als gasfabriek
ten behoeve van de stadsverlichting, later als elektriciteitscentrale en nog weer later vooraal als werf. De architectuur is kenmerkend voor gasfabrieken uit die tijd en is in Eindhoven redelijk uniek: uit baksteen opgetrokken fabrieksarchitectuur.
Het is exact wat Hein zoekt; het gebouw, de ruimte en de plek om in ieder geval zijn 1e idee als jazzclub te realiseren. De gemeente heeft oor naar Hein’s ideeën maar ze wil meer, het is immers 1.600 m2 – zodoende vragen ze Hein om na te denken over een invulling voor alle ruimtes. In de tussentijd is er wel de mogelijkheid om al met één gedeelte te kijken naar een tijdelijke exploitatie, Hiervoor gaat Hein een samenwerking aan met een bekend Eindhovens eventbureau. Dit zorgt ervoor dat in november 2O13 tijdens GLOW de poorten van het NRE-terrein open gaan voor het publiek.

Afbeelding 2 Hans Kuipers en Frank Haacke genieten als eersten een ontbijt

De 5 horecaformules
Fifth bestaat uit 5 horecaformules, waarbij het prikkelen van de 5 zintuigen centraal staat. Het horen en zien vind je terug in de regelmatige livemuziek, de akoestiek, de bouw van het pand en de inrichting. Het ruiken en proeven ervaar je tijdens de diverse proeverijen (workshops) en in de gerechten.
En het voelen door de manier hoe je wordt ontvangen, benaderd, geholpen, maar ook
door de warme materialen in het interieur.

The Main
Dit is het hart van het totale concept dat 7 dagen in de week van ’s ochtends tot ‘s avonds geopend is. De open keuken en de vrijstaande bar nodigen uit tot een diner en een borrel. Het restaurant is gevuld met stijlvol gedekte tafels gegroepeerd rondom het centrale podium waar regelmatig live muziek te horen en te zien zal zijn.
De inrichting contrasteert met het grove en industriële karakter van het gebouw en straalt luxe en comfort uit en op zomeravonden valt er mooi strijklicht van de ondergaande
zon binnen via de sheddaken. De ruimte heeft verder ziln robuuste industriële karakter behouden.
Langs de voorgevel is er een ruim terras over de volle breedte, pal op het zuiden gelegen.
De grote glazen schuifpuien bieden op warme dagen de mogelijkheid om bijna de gehele
pui te openen waardoor het verschil tussen binnen en buiten vervaagt.
Gastvrije medewerkers met een internationale uitstraling maken The Main tot een unieke
locatie waar het goed toeven is.

Afbeelding 3 The Bar

The Bar
Geopend vanaf 16:00u gevestigd in misschien wel het mooiste van de 5 gebouwdelen:
de voormalige gasfabriek. Robuust en authentiek industrieel met de nok van het dak op 13 meter hoogte.
De uitstraling is een combinatie van een rokerig café, een jazzclub in St. Germain, een cocktailbar in San Francisco, een wijnbar in Toscane en een club in London.
Een trefpunt; de ontmoetingsplek waar je afspreekt met vrienden of alleen naar toe gaat
en nieuwe mensen ontmoet.
De ruimte moet plezierig zijn voor een gesprek en daarmee is de akoestiek bepalend en de vormgeving daaraan ondergeschikt.

Voor The Bar bevindt zich een groot terras met robuust houten terrasmeubilair en grote parasols voor de nood zakelijke schaduw. Naast geweldige wijnen op glas, de beste Old-School cocktails en diverse bieren, is ook de borrelkaart het bestuderen waard.
Echt een plek waar je zit voordat je naar het restaurant gaat en erna weer terugkeert, of gewoon blijft hangen en wat borrelhapjes neemt. Alleen of met een groep, puur om het samen gezellig te hebben of juist om te kijken naar opkomend talent dat hier de kans krijgt om zichzelf te laten horen.
Op vrijdag en zaterdagavond verandert de setting meer richting een stap-avond met Dj’s van 22:00 tot 02:00 uur.

The Room

Afbeelding 4 The Room(s)

Twee ruimtes op de 1e verdieping die overdag te huur zijn voor vergaderingen of trainingen
en in de avond plaats bieden voor ‘private dining’ voor groepen van maximaal 20, respectievelijk 30 personen.

The Stage
In de eventzaal, die de afgelopen jaren reeds werd gebruikt voor evenementen en livemuziek zal nu een breder en voller programma worden geboden. Aan aan de ene korte zijde is de ruimte voorzien van een podium en aan de tegenoverliggende korte zijde van een bar. De zaal kan zich gemakkelijk en snel aanpassen naar dàt waar op dat moment behoefte aan is.
Verder is er een nieuw entresol-niveau (balkon) gerealiseerd van waaruit bij

Afbeelding 5 The Stage nieuw

concerten zicht is op het podium. Desgewenst kan dit ‘VIP dek’ door bedrijven of particulieren exclusief worden afgehuurd bij speciale concerten. Aangezien we zowel in The Main en The Bar een podium bieden voor livemuziek (kleine settings) hebben we in The Stage nu de mogelijkheid om de wat grotere artiesten (muzikanten, Dj’s) en grotere groepen te ontvangen.

The Roast
De koffiebranderij, waar onze eigen koffie vandaan gaat komen, bevindt zich in het
kleinste gebouwtje naast The Bar. Beneden wordt gebrand en kunnen consumenten en
bedrijven diverse workshops volgen gericht op de origine, het bewerkingsproces en de
bereiding van koffie. Boven zal ons team van fijnproevers dagelijks de ingekochte koffies
proeven en beoordelen om zo te bepalen wat we inkopen.

Het NRE-terrein bevindt zich op loopafstand van het centrum van Eindhoven, binnen de grenzen van het villapark. De parkeergarage van de Heuvelgalerie is op 750 meter afstand en het station is op ongeveer 1 kilometer afstand. Daarbij vormt het aanbod aan Horeca en het vrije gevoel van het NRE-terrein genoeg reden om hier speciaal naar toe te gaan.
De ruime parkeergelegenheid voor de deur maakt het prettig om op het NRE-terrein af
te spreken voor een meeting inclusief lunch of diner. Heel Eindhoven (en zeker ook het villapark) mag zich verheugen op deze bijzondere, veelzijdige locatie.

 

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >