Red levens in onze buurt, op naar een ‘hartveilig Villapark en Lakerlopen!

door | jul 8, 2018

Doel is om een aantal AED’s te plaatsen in de wijk De Laak.

Wekelijks worden er zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een circulatiestilstand (beter bekend onder de naam hartstilstand). Het kan iedereen overkomen en op het moment dat het gebeurt zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Hoe sneller er een AED (Automatische Externe Defibrillator) bij het slachtoffer is, hoe groter de overlevingskans. Een ambulance is niet altijd binnen de 6 minuten bij het slachtoffer en om die reden zijn er zowel landelijk maar zeker ook binnen Eindhoven initiatieven om wijken ‘hartveilig’ te maken. Hiervoor is het nodig dat er voldoende AED’s in de buurt beschikbaar komen. Uiteraard moeten deze 24 uur per dag beschikbaar zijn en permanent toegankelijk voor burgerhulpverleners.

Eerste initiatief in onze wijk

Wij, Hans Schipper en Margriet Hendrix, wonende in de Pluvierlaan, hebben samen met de direct aan onze straat grenzende straten het initiatief genomen om gezamenlijk een AED aan te schaffen. Wij hebben ervaren dat ruim 90% van de bewoners uitermate enthousiast is over ons initiatief en dit dan ook graag financieel willen ondersteunen. Met heel weinig inspanning hebben wij het bedrag bij elkaar verzameld en er wordt op korte termijn een AED in de Pluvierlaan geplaatst. Ook zijn wij begonnen met het in kaart brengen van burgerhulpverleners en gaan wij voor geïnteresseerden in de wijk reanimatie-trainingen organiseren.

Wie sluit zich aan bij ons initiatief?

Eén enkele AED in de wijk ‘De Laak’ bestaande uit de buurten ‘Villapark’ en ‘Lakerlopen’ is niet voldoende dekkend. Er moeten er nog een paar bijkomen. Wie wil ook zijn directe omgeving hartveilig maken? Wij delen met alle plezier onze aanpak, maar ook onze kennis die wij inmiddels op dit gebied hebben opgedaan met mensen die zich hiervoor willen inzetten. Zoals gezegd een AED kan levens redden. U kunt ons benaderen door een email te sturen naar delaak@eindhovenhartveilig.nl

Met hartelijke groeten, Margriet Hendrix & Hans Schipper

Laat een reactie achter

6 Reacties

 1. Margriet Hendrix

  Er is een nieuwe AED geïnstalleerd en operationeel in de Pluvierlaan!
  Voor meer informatie over beschikbaarheid van AED’s en het belang van 6-minuten-zones in het algemeen, kijk op de website van de Hartstsichting.
  https://www.hartstichting.nl/

  Er zouden eigenlijk nog twee AED’s in onze buurt moeten komen…..

  Antwoord
 2. Margriet Hendrix

  Omdat het ook belangrijk is om mensen in de buurt te hebben die een reanimatie-training hebben gevolgd, organiseert het Rode Kruis, speciaal voor onze buurt een drietal trainingen. Er zijn nog enkele plaatsten beschikbaar op:
  – Maandag 1 oktober van 18:30 – 22:00 uur
  – Zaterdag 6 oktober van 09:00 – 12:30 uur
  – Dinsdag 9 oktober van 18:30 – 22:00 uur.
  Kosten 40 euro; deze worden doorgaans vergoed door de zorgverzekering.
  Interesse? Laat het ons weten.
  Op naar een HART-veilige buurt!

  Antwoord
 3. Patricia Cauwenberg

  Bij Arbonet op de Fazantlaan en het Rode Kruis op de Willem van Konijnenburglaan hangen ook AED’s. Je kunt deze vinden met de Rode Kruis app.

  Antwoord
  • Margriet Hendrix

   Jammer, Arbonet is verhuisd naar een andere locatie.

   Antwoord
 4. Marloes Verhoeven

  Beste Hans en anderen, wat een super goed initiatief! Dit weekend met vriendin nog over EHBO cursus gehad en dat ze altijd kijkt waar een defibrillator hangt. Goed werk en ik ga kijken op welke manier ik kan bijdragen.

  Antwoord
  • Margriet Hendrix

   Fijn, zo’n positieve reactie!
   Als je je zou willen inzetten voor dit project, praten we je graag een keer bij!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >