Herinrichting Vestdijk, wat betekent dat voor onze wijk?

door | jun 16, 2017

Meer ruimte voor groen en ontmoeting op Vestdijk, zo schreef het projectteam Beleef de Vestdijk ons in een e-mail:
De herinrichting van de Vestdijk en Hertogstraat biedt volop mogelijkheden voor groen en ontmoeting. De eerste initiatieven zijn inmiddels zichtbaar. Tijdens de opening van de praktijkopstelling op 11 juni toonden de bewoners van de Hertogstraat hun pas aangelegde geveltuintjes aan wethouder Mary-Ann Schreurs. En even verderop, bij The Hub, troffen vele internationale bezoekers elkaar voor het International Festival. “Mooie initiatieven, die laten zien dat we samen veel voor elkaar kunnen krijgen voor een gezonde en prettige omgeving”, aldus een enthousiaste wethouder.

Sinds eind mei is de praktijkopstelling op de Vestdijk en Hertogstraat in gebruik. Het is een tijdelijke inrichting om inzichten en ervaringen op te doen met de effecten van de verkeersaanpassingen. De gemeente neemt deze mee in het definitieve ontwerpproces. De praktijkopstelling duurt tot de definitieve herinrichting in 2018 start. Het fors terugdringen van het doorgaand verkeer op de Vestdijk is nodig om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze eerste periode is het voor met name automobilisten nog wennen. Door continu te monitoren en het aanpassen van bijvoorbeeld de bebording en verkeerslichten, wordt de nieuwe inrichting verder verfijnd.
Wethouder Mary-Ann Schreurs plantte tijdens het International Festival samen met enkele betrokkenen een aantal dahlia’s, als symbool voor een groene en aantrekkelijke Vestdijk.

Plezierige omgeving
De nieuwe inrichting biedt ook ruimte om samen met bewoners en ondernemers te experimenteren met (tijdelijke) initiatieven die bijdragen aan een aantrekkelijke en plezierige omgeving. De bewoners van de Hertogstraat gingen als eerste aan de slag met de aanleg van zo’n 12 geveltuintjes. De stichting Gewildgroei plaatste ruim veertig bakken van autobanden, gevuld met planten, bloemen en jonge boompjes. Eerder werden al twee streettattoos aangelegd, waarin het logo van Eindhoven is verwerkt. Gele borden op de straat nodigen Eindhovenaren uit om met soortgelijke initiatieven te komen. “Gezondheid is van essentieel belang, zeker op deze plek waar de luchtkwaliteit niet aan de normen voldoet. Hier werken we samen aan onze openbare ruimte, op een manier die uitnodigt om te verblijven. Doe dus vooral mee!”, aldus een uitnodigende wethouder Schreurs.

Meer informatie over de Vestdijk, of suggesties voor initiatieven? Ga daarvoor naar www.eindhoven.nl/vestdijk.
Vragen? Stuur deze naar beleefdevestdijk@eindhoven.nl 
Met vriendelijke groet, Projectteam Beleef de Vestdijk

Niemand kan echter duidelijk vertellen wat de consequenties zijn van de herinrichting van de Vestdijk voor de verkeersroutes vanuit, naar en door onze wijk. Het wordt tijd dat onze werkgroep Verkeer zich weer actief gaat opstellen t.o.v. allerlei maatregelen in het kader van de gemeentelijke verkeersplannen (‘Eindhoven op Weg’).

[avatar user=”Hans van Beurden” size=”thumbnail” /]

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >