NRE: tussen droom en daad

door | jan 24, 2016

Het voormalige NRE-terrein is een lappendeken van plannen in diverse stadia van realisatie. Het ED schetst de stand van zaken.
DOOR MICHEL THEEUWEN E-MAIL: M.THEEUWEN@ED.NL

Om met het goede nieuws te beginnen: Derk Hebels en Walter Verweij openen volgendeNREterrein 04 week hun ‘fietscafé’ (Velosoof) in de oude Kantine, gebouw 4 op het NRE-terrein. Ze willen er een permanent podium geven aan alles wat met fietsen te maken heeft: een mecanicien, clinics, exposities, productpresentaties van fabrikanten. Het is zijn hobby, zegt Derk Hebels. Zijn werk, het inrichten van interieurs, gaat hij doen in een ander oud Nutsbedrijvengebouw: pand 7, de Blowerkamer. Dat gebouw deelt hij met Nul-Zes, jonge ontwerpers die er een atelier en expositieruimte hebben. Het zijn invullingen op basis van gebruikersovereenkomsten met de gemeente. De bedoeling is wel om de gebouwen te kopen.[expander_maker more=”Lees meer” less=”Lees Minder”]

Hebels’ partner, de makelaar Verweij is de eerste is die daadwerkelijk een ‘NRE-pand’ gekocht heeft van de gemeente. Aan de Dommelhoefstraat wil hij een Bed & Breakfast en zijn kantoor vestigen in de voormalige garage. NREterrein 17Zijn voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld jazzclub Fifth NRE waar het koopcontract tot een breuk met de gemeente leidde: “Ik had geen bank nodig en de grond is hier niet vervuild.” Maar de B&B-plannen liggen voorlopig stil. Een omwonende heeft bezwaar gemaakt en een gang naar de Raad van State wacht.
Dat Hebels de gebouwen 4 en 7 nog niet heeft gekocht komt – net als bij de jazzclub – doordat er nog geen bestemmingsplan is. En er is ook sprake van vuile grond onder de gebouwen.
Het zijn omstandigheden die voor meer – door de gemeente geselecteerde – ‘voorkeurskandidaten’ (zie kader) kunnen spelen. Op sommige plekken is vervuiling, op andere niet. Voor de koop van gebouwen op vervuilde grond is het moeilijk de financiering te regelen. Of de gemeente het financieel risico wil nemen voor het geval die vuile grond later alsnog verwijderd moet worden, blijkt volgende week als de wethouder de politiek informeert.
Inmiddels wordt gewerkt aan een bestemmingsplan. Inclusief wettelijke inzagetermijnen en bezwaarprocedures van kritische buurtbewoners duurt het nog zeker een jaar voordat daadwerkelijk gebouwd kan worden op het NRE-terrein.
Tineke Beunders van het Ontwerpduo schat dat het zeker nog twee jaar gaat duren voordat zij met haar partner Nathan Wierink in gebouw 10,NREterrein 10 de voormalige Peelcentrale, kan trekken om er te wonen en te werken. De twee gaan het meest vervallen pand overigens grotendeels zelf opknappen, als alles geregeld is. “Maar wij zijn er nog niet zo lang mee bezig. Dus zijn we ook niet zo geïrriteerd over hoe lang het duurt en het overige gedoe”, aldus Beunders.
Inmiddels beginnen ook de voorkeurskandidaten die al langer een toewijzing hebben ongeduldig te worden. Ze zijn vaak al jaren bezig om hun droom te realiseren. Maar tussen droom en daad staan op het NRE-terrein ambtelijke molens en onduidelijke procedures. “En als er dan zoiets gebeurt als met Fifth – toch de kartrekker van het NRE-terrein – dan dreigen leden van onze vereniging af te haken. Daarom moet er nu snel duidelijkheid komen”,NREterrein 02 zegt Nico den Hengst, één van de mensen achter CPO NRE Twee, de groep die zelf de bouw van twaalf appartementen in gebouw 2 aan de Nachtegaallaan ter hand neemt. Negen zijn vergeven, er is nog plaats voor drie deelnemers.
En zolang de permanente bewoners niet aan de slag kunnen, weten de tijdelijke bewoners die huren via leegstandsbeheerder Stichting Ruimte, niet waar ze aan toe zijn. Erik Slijpen van exporuimte/ restaurant Kelderman en Van Noort (met Atelierdorp gevestigd in gebouw 2), gaat ervan uit dat zijn initiatief voorlopig nog wel kan blijven.
Op het NRE-terrein zijn ook woningbouwprojecten gepland. Tussen de hoofdentree en gebouw 2 ontwikkelt architectenbureau Van Helmond Zuidam vijf woon-werkplekken, onder meer voor het eigen kantoor. Het duurt erg lang, zegt Harrie van Helmond van het bureau. “We moesten de geïnteresseerden warm houden. Ik ben benieuwd of het nieuws over Fifth nog effect heeft.”
Bij CPO Kaskoop is een wachtlijst voor de acht energiezuinige woningen in gebouw 9 en op de kavel ernaast. Initiatiefnemer Michiel Mulder: “We hadden wel verwacht dat het project vertraging zou oplopen.”
De vereniging heeft wel gedoe gehad over de intentieovereenkomst met de gemeente. Maar nu gaat Mulder ervan uit dat er in september volgend jaar gebouwd kan worden.
Al met al valt dat niet tegen. Het beeld dat de ontwikkeling van het NRE-terrein op sterven na dood is, valt heel erg mee. Maar het wordt nu wel tijd om doortastend op te treden, klinkt het uit alle kelen. De tot nog toe gehanteerde onorthodoxe aanpak – geen grote projectontwikkelaar, niet van tevoren vastleggen wat er komt, creatievelingen de ruimte geven – heeft veel onzekerheid en de nodige problemen opgeleverd. Dat het project toch tot een goed einde gebracht wordt, is van groot belang. Onder meer omdat het volgende soortgelijke project zich al aandient: het Van der MeulenAnsems-terrein.

[/expander_maker]

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >