“Rond het Eindhovens Kanaal”

door | sep 22, 2018

Het Eindhovens Kanaal, toen en nu. Op zondag 7 oktober om 14:00 uur geeft Peter Trommar (oud-aardrijkskundeleraar) een lezing over de geschiedenis van het Eindhovens Kanaal in het kader van de expositie “Waterrijk Eindhoven” van de Stichting Eindhoven in Beeld in het Erfgoedhuis (Gasfabriek 4).
Die zondag is het Erfgoedhuis open tussen 13:00 en 16:00 uur.
Toegang is dan € 2,00 inclusief koffie/thee.
Het Eindhovens Kanaal
Op 28 oktober 1846 werd het Kanaal geopend. Het bleef in gebruik tot 1974.
Deze verbinding met de Zuid-Willemsvaart werd van groot belang, zou blijken.
Trommar stelt dat de betekenis van het Eindhovens Kanaal voor de ontwikkeling van Eindhoven is onderschat. Eindhoven wilde ooit het kanaal dempen en er voor in de plaats een weg naar Helmond aanleggen. Actieve burgers hielden dit tegen en zo kreeg de regio er een ecologische en recreatieve functie bij.
Waterrijk Eindhoven
Eindhoven is meer verbonden met het water dan velen zullen vermoeden.
Het is naast een goede ligging aan wegen vooral aan het water te danken dat Eindhoven ontstond en groeide tot een bloeiend industriestadje. Veel water is verdwenen. Waar nu ons stadhuis staat, liep vroeger evenwijdig aan de Dommel de Stadsgracht. Aan de noordkant van ons huidige centrum stroomde de Gender over de Markt. Namen als Vestdijk, Wal, Emmasingel en Keizersgracht herinneren ons aan het water rondom de stad en aan de bescherming tegen vijanden. Later werden het mooie grachten waaraan statige huizen lagen. In de expositie van Eindhoven in Beeld, genaamd “Waterrijk Eindhoven”, wordt op veel watergerelateerde onderwerpen ingegaan. Er is ook een publicatie bij de tentoonstelling. De expositie is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag, van 11.00 tot 16.00 uur, op het adres Gasfabriek 4 te Eindhoven. Via de inrit op het NRE-terrein aan de Nachtegaallaan is betaald parkeren mogelijk. Het Erfgoedhuis is rolstoeltoegankelijk en ook geschikt voor de ontvangst van grote groepen. Voor grote groepen geldt, eerst even bellen met 040 2116072 tijdens openingstijden.
Voor meer informatie kunt u naar de website van de Stichting Eindhoven in Beeld. www.eindhoveninbeeld.com.

2018 1907-ACE OpenMonumentenDag NRE

Graag tot ziens op zondag de 9e September.
Hartelijke groet,
Marlies van der Heijden, Communicatieadviseur, Sector Communicatie

 

Op zondag 8 juli om 13.30 uur gaven Jan Vlemmix en Piet van den Heuvel een lezing over “De Dommel in Eindhoven” bij de Stichting Eindhoven in Beeld in het Erfgoedhuis. Dit alles aan de hand van kaarten en foto’s. Deze lezing ging in op het feit dat de Dommel voor Eindhoven zowel waterrijk in de goede, als ook in de slechte zin is geweest. Het eerste gedeelte betrof de bron, de loop en de uitmonding van de Dommel, van Peer in België tot aan de Dieze bij Den Bosch. Daarna was er aandacht voor de betekenis van dit riviertje voor de stad Eindhoven:

  • Het ontstaan van de stad.
  • De industriële ontwikkeling aan haar oevers.
  • De overlast die zij vaak de stad bezorgde.
  • De ontwikkeling van het groen rondom Eindhoven.

Het Erfgoedhuis is rolstoeltoegankelijk en ook geschikt voor de ontvangst van grote groepen. Voor grote groepen geldt, eerst even bellen met 040 2116072 tijdens openingstijden. U kunt ook voor actuele informatie de website van Eindhoven in Beeld bekijken: www.eindhoveninbeeld.com

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie: Stichting Eindhoven in Beeld 040 2116072
(ma/vrij 11.00 -16.00 uur)
Stephen Goth Voorzitter               040 2427597    s.goth@eindhoveninbeeld.com
Huub Jacobs                               06 42991089    h.jacobs@eindhoveninbeeld.com

Op zondag 25 februari om 13:00 uur opende de heer Peter Glas (Watergraaf van Waterschap De Dommel) de expositie “Waterrijk Eindhoven” van de Stichting Eindhoven in Beeld in het Erfgoedhuis, Gasfabriek 4 op het NRE-terrein.

Waterrijk Eindhoven

Eindhoven is meer verbonden met het water dan velen zullen vermoeden.
De nieuwste expositie van Eindhoven in Beeld heet “Waterrijk Eindhoven”. Hoewel zo’n naam nu misschien niet meer voor de hand lijkt te liggen, wordt deze titel met een rijke schakering aan beelden bewezen. Het is naast een goede ligging aan wegen, vooral aan het water te danken dat Eindhoven ontstond en groeide tot een bloeiend industriestadje.Veel water is verdwenen. Waar nu ons stadhuis staat liep vroeger evenwijdig aan de Dommel, de Stadsgracht. In de volksmond heette het gebied ertussen De Plekhoek. Aan de noordkant van ons huidige centrum stroomde de Gender tot op de Markt. Namen als Vestdijk, Wal, Emmasingel en Keizersgracht herinneren ons aan het water rondom de stad en aan de bescherming tegen vijanden. Later werden het mooie grachten waaraan statige huizen lagen.
Maar… in 1920 was de wateroverlast zo groot dat grote delen van Eindhoven jaarlijks onder water liepen. Begrijpelijk dat water als een last werd beschouwd en uit de stad verdween. Met de kennis van nu hadden de ingrepen wel wat minder ingrijpend gemogen. Nu de hoeveelheid regen is toegenomen, kan je betreuren dat we niet zorgvuldiger met onze waterlopen zijn omgegaan. Hetzelfde geldt voor de ook oude watertoren en een aantal prachtig gelegen watermolens. Overigens is de laatst gebouwde, nog functionerende watertoren van Nederland, die van Eindhoven met de drie bollen, wel een architectonisch hoogstandje.
Er is weer toekomst voor het water. Er zit dan wel geen stadsgracht in het plan van de gemeente voor herinrichting van de Vestdijk maar de plannen om de Gender weer naar boven te halen, lijken serieus. Dan komt wel de vraag naar boven hoe we veilig omgaan met dit water. In de expositie is ook ruimte voor de vele verdrinkingsdoden door het water in Eindhoven.
Water is ook plezier. Door ontgraving ontstond de IJzeren Man waar zeker in de zestiger en zeventiger jaren veel gezwommen, gespeeld en in de zon gelegen werd. Nu heb je ook nog twee zwembaden, de Tongelreep en het ir. Ottenbad.
Een ‘grote’ stad als Eindhoven heeft ook een enorme infrastructuur om te zorgen voor voldoende drinkwater. Waterschap De Dommel, die daarvoor zorgt, kan zo nu en dan bij open dagen bezocht worden. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de waterzuivering.
Naar water kijken is minstens zo plezierig. De mooie fonteinen van het Floraplein en het Stadhuisplein zijn prachtige exemplaren en een mooie plek is het Radiomonument boven het water in het Stadswandelpark. Mooie plekken met water zijn er gelukkig nog veel.

De expositie is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag, van 11.00 tot 16.00 uur, op het adres Gasfabriek 4 te Eindhoven. Via de inrit op het NRE terrein aan de Nachtegaallaan is betaald parkeren mogelijk. Het Erfgoedhuis is rolstoeltoegankelijk en ook geschikt voor de ontvangst van grote groepen. Voor grote groepen geldt, eerst even bellen met 040 2116072 tijdens openingstijden.

Lees meer op www.eindhoveninbeeld.com

 

 

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Neem contact op met deze buurtgenoot of commissie >