Van oudsher is ons villapark een woonwijk, met mooie huizen en tuinen. Al ligt onze buurt historisch gezien ingeklemd tussen allerlei soorten bedrijvigheid en op loopafstand van allerlei centrum-functies, in de praktijk bleven onze straten gewoon van ons zelf, de bewoners. Maar dat is in rap tempo aan het veranderen: Eindhoven’s centrum explodeert en in de stad is steeds meer te doen. De regionale en zelfs nationale functie van onze stad (denk aan het vliegveld) wordt succesvol hevig gepromoveerd.
Langs de randen van de wijk en ook binnen onze buurt zijn veel economische functies ontstaan. Vroeger, zeg vijftien jaar terug, kon je in onze straten zien dat per woning (gemiddeld) ongeveer één auto geparkeerd werd, vaak op eigen oprit. Dat is inmiddels totaal veranderd. Het aantal auto’s dat in onze buurt een parkeerplaats zoekt is zichtbaar verveelvoudigd.
Wij merken dat er steeds meer mensen van buiten de wijk parkeren (en er soms wel dagen lang blijven staan). Aanspreken van deze mensen heeft tot nu toe weinig effect: het zijn steeds andere mensen, en daarnaast is het ook hun formele recht om in onze woonstraten te parkeren.
Bezoekers van het stadscentrum of treinreizigers die vanaf station Eindhoven vertrekken vinden onze straten een aantrekkelijke plek om te parkeren. Daar komt in de toekomst bíj dat het NRE terrein veel bezoekers gaat trekken. En dan hebben we het nog niet over het plan Pícuskade (einde Treurenburgstraat). Daar wordt gewerkt aan: 32 koopwoningen, 85 studio’s, 18 appartementen ín de sociale huur en 113 huurappartementen in de vrije sector. Daar komen er dus ruim 600 bewoners bij, die allemaal bezoek krijgen.
De Kwartelstraat is inmiddels over op betaald parkeren. Ook in de Roeklaan en de Lakerstraat heeft een meerderheid van stemmen vóór betaald parkeren gestemd. De straten tussen Parklaan en Fuutlaan (Merellaan, Koekoeklaan) hebben ook vergunning-parkeren aangevraagd. Andere straten in onze wijk zullen volgen?
Het deel van de Treurenburgstraat tussen de Roeklaan en de Lakerstraat heeft ook al met een meerderheid van vóór-stemmers een aanvraag ingediend.
Maandag 18 december 2017 was er een inloopbijeenkomst in Buurthuis ’t Bellefort aan de Iepenlaan 40. Opvallend was dat vooral ook buurtbewoners van buiten de hierboven genoemde straten aanwezig waren. Ik telde vier Pauwlaners, een Parklaner en Heidi Vos uit de Fazantlaan. Deze straten merken nu al de gesignaleerde parkeeroverlast en snappen dat, wanneer het betaald parkeren oprukt, die overlast zich nog meer naar hen verplaatst.
De vraag was natuurlijk of ‘Betaald Parkeren’ de oplossing is. Kunnen we niet veel beter voor de hele wijk een ‘Parkeervergunning’ vragen voor alleen bewoners en hun bezoekers, zoals in ‘de Bergen’? Al die meters kosten geld en de vraag blijft of notoire externe parkeerders niet toch gewoon de kosten betalen (en declareren bij hun werkgevers) en het hele probleem toch niet wordt opgelost. Uitgelegd werd dat dat door onze gemeente niet geregeld kan worden, de Bergen zijn een historische uitzondering. Bij een zgn ‘gebiedsvergunning’ gaat het verbaliseren via de formele regels van het Rijk (dus ook de inning van de boetes) – bij betaald parkeren via de gemeente kunnen onze eigen stadswachten handhaven en komt het boete-geld in de toch al lege gemeentekas (de voorgestelde maatregelen zijn voor de gemeente min of meer budgetneutraal).
De mensen die hun kinderen komen brengen en ophalen bij de school aan de Reigerlaan e/o de crèche aan de Kwartelstraat? Ook die worden gewoon straks gewoon geverbaliseerd; helaas…
Wat houdt Betaald Parkeren in Lees bijgevoegd pdf-document of ga naar de website van de gemeente (https://www.eindhoven.nl/stad-en-wonen/stad/parkeren/parkeervergunningen) 2017-12 Betaald Parkeren in Eindhoven
De reactie van Huub dwingt ons om ons te beraden. ‘t Is net als met het ‘verkeersplan’ rondom ‘de Reiger’: een maatregel treffen die niet echt werkt op de momenten dat ‘t nodig is, maar onze buurt wel 7×24 opzadelt met een handicap!
Wanneer organiseert onze buurtvereniging weer eens een goed voorbereide diskussie over wat wij zelf aan goeie ideeën hebben en hoe die af te dwingen!
Beetje creatief me elkaar en een gemeente die ons dan helpt: 2018!
Betaald parkeren lost het probleem mijns inziens niet op. Het kost je alleen maar geld. Je krijgt er immers geen extra parkeerplaatsen (elders) voor om het structurele parkeerprobleem aan te pakken en je geeft de regulering volledig in handen van de gemeente. Prijs van het vergunning zal alleen maar kunnen toenemen zodra iedereen zich vrijwillig vastgeketend heeft (uiteraard eerst daarna). Tijdens de voorlichting bijeenkomst die ik bijwoonde vorig jaar werd al gezegd dat de huidige prijs voor de vergunning niet kostendekkend is. 2e vergunning op 1 adres is evenmin een garantie, werd gezegd. Als de fijnstof norm omhoog gaat, zal dat het eerste zijn dat zal sneuvelen. Het kost de gemeente dan immers niets om op die manier de fijnstof norm (op papier) te reguleren en wel haar norm te behalen. De voorbeelden daarvan zie je bij de andere grote steden. Het is bepaald geen fictie. Daarnaast kunnen bedrijven voor hun werknemers ook vergunningen aanvragen. Dus dezelfde gebruikers kunnen zometeen in theorie weer voor de deur staan, met het enige verschil dat iedereen betaalt.
Overigens is de gemeente zelf de grootste vervuiler (overlast bezorger) in onze buurt. Het NRE terrein (hun achtertuin) is niet voor niets meteen betaald parkeren gemaakt. Als de gemeente zelf een andere oplossing vindt voor het parkeerprobleem van haar eigen werknemers is het probleem in onze wijk opgelost. Dit voorzover je het een probleem vindt uiteraard. Met andere woorden, parkeervergunningen is niet een oplossing, waarbij de vervuiler betaalt maar juist het omgekeerde ….
Huub